Circulair bouwen met staal

Een mooie term, maar wat houdt het nu precies in?
Bekendheid met het fenomeen is nog beperkt, dus vinden wij het belangrijk om onze kennis hierover te delen, met klanten, engineers, architecten en anderen.
We hebben iedereen in de keten nodig om deze nieuwe manier van bouwen mogelijk te maken.

Beginnen met circulair bouwen doe je zo: 

  1. Bouwen met donorstaal (direct circulair)

Staal dat in een bestaand gebouw gebruikt is, kan hergebruikt worden voor de bouw van iets nieuws.
Dat brengt wel een aangepaste werkwijze met zich mee. Normaliter gaat een klant naar een architect die een gebouw ontwerpt zoals de klant wenst.
Bij gebruik van zogenaamd donorstaal moet eerst duidelijk worden wat voor materiaal er beschikbaar is (lengtes, afmetingen, staalsterktes, toegepaste conservering, etc.). Met die inventarisatie kan het nieuwe gebouw ontworpen worden. Ook wel material-driven design genoemd.

      2.  Remontabel bouwen (circulair voor de toekomst)

In de engineeringsfase kunnen we rekening houden met het feit dat de constructie tijdens de gebruiksperiode wellicht meerdere keren gemonteerd en gedemonteerd zal worden. De verbindingen worden dan gebout in plaats van gelast. Dit hoeft geen enkele belemmering te zijn voor het voldoen aan de wensen van de klant. Wel zou het kunnen zijn dat bouten en moeren zichtbaar blijven, maar dat kan juist een mooie inkijk geven in de reden van het ontwerp van het gebouw.

Zie bijvoorbeeld Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Wij hebben dit gebouw als eerste echte circulaire gebouw mogen produceren en monteren en zo onze eerste ervaring opgedaan met remontabel bouwen. Om de renovatie van de rechtbank te realiseren is een zeer hoogwaardig tijdelijk gebouw neergezet dat nu ook daadwerkelijk afgebroken is en opnieuw gebruikt wordt.

Waarom bouwen we als samenleving nog niet grotendeels circulair?

Het klinkt zo makkelijk en mooi, maar het gebeurt nog heel heel weinig. Daar zijn meerdere redenen voor.

  • Er ligt nog weinig donorstaal op de plank, dus is het een uitdaging om op het moment dat de wens er is om te gaan bouwen, donorstaal te vinden dat gebruikt kan worden.
  • Het staal dient geïnventariseerd worden, maar ook onderzocht en gekeurd te worden om de kwaliteit vast te stellen en toepassing te bepalen.
  • Het is best spannend om gebruikte stalen balken opnieuw te gebruiken.
    In juni 2023 is gelukkig de NTA 8713 gepubliceerd door de NEN. De NTA (Nederlands Technische Afspraak) is een soort handleiding voor een veilige toepassing van het hergebruik van Constructiestaal  in lijn met het Bouwbesluit en NEN-EN 1993 (Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies).

Als deze manier van bouwen nog een brug te ver is:

- Misschien hoeft een gebouw niet gesloopt te worden, maar kan deze getransformeerd worden. Wij hebben diverse projecten gedaan waarbij gebouwen dusdanig verbouwd zijn dat het een andere functie heeft gekregen. Van kantoorpand naar appartementencomplex bijvoorbeeld zoals bij Ricardo Residences.

Maar ook kantoorpanden waarbij aanbouwen, opbouwen, liftschachten, nieuwe indelingen van de muren e.d. gerealiseerd zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld Centre Court gedaan waarbij een opbouw werd gerealiseerd en de B30 waarbij dit prachtige rijksmonument volledig verbouwd is met inpandig staal, aanbouwen en een opbouw.

- Kies voor staal. Op dit moment wordt meer dan 80% van het balkstaal gemaakt uit schroot. Lees hier meer over de voordelen van het bouwen met staal. 

- Kies een duurzamer staalbedrijf.

Een staalbedrijf dat produceert met minder energie.

  • We hebben het energieverbruik van onze grootste machines gemonitord en daar besparingsmaatregelen op genomen.
  • Ook gebruiken we Ledverlichting in ons kantoor en in de productie.

Een staalbedrijf dat produceert met duurzame energie. Zo hebben wij 748 zonnepanelen op ons dak liggen en wekken we (mede door de energiebesparing) zelfs meer op dan we gebruiken.

Een staalbedrijf dat gericht is het beperken van transporten. Ons productieproces is ingericht en geoptimaliseerd naar vrachten. Op die manier kunnen we het aantal vrachten tot een minimum beperken.

Een staalbedrijf dat afval reduceert. Al het materiaal wordt geoptimaliseerd in ons ERP pakket om een zo optimaal mogelijk resultaat uit het te bestellen staal te halen. Hierdoor minimaliseren wij ons restmateriaal.

- Kies voor CO2 gecompenseerd staal.
Zo kunnen wij bij Arcelor Mittal X-Carb bestellen. Dit is te verkrijgen voor de volgende profielen: 

  • IPE 180-750;
  • HEA/B/M 100-1100;
  • HD balken

- Beperken of achterwege laten van coating. In bepaalde gevallen is dit zeker mogelijk. De milieuwinst op korte termijn is beperkt (omdat afhankelijk van de toepassing, klimaatklasse de levensduur wellicht wordt verkort), maar het maakt het hergebruik in de toekomst wel aanzienlijk makkelijker, milieuvriendelijker en goedkoper als de coating niet meer hoeft te worden verwijderd. Voor meer informatie klik hier

- Thermisch verzinken door een Cradle2Cradle gecertificeerd proces zoals Zinculair of duroZINQ.

Samen kijken wat we kunnen doen?

Lisette van Dijk

E-mail
Telefoon
0105993397